De Boer en Nieuwenhuis gehuldigd in Hoogerheide

 In Wereldbeker

26-12-2016: ZOLDER: Veldrijden: Zolder ZOLDER (BEL) veldrijden  Joris Nieuwenhuis wint in Zolder voor Clement Russo en Adam Toupalik.

Hoogerheide is voor veel renners niet alleen een laatste test voor het WK in Bieles (Luxemburg) een week later, maar ook de afronding van een winter lang op hoog niveau presteren in de Telenet World Cup Cyclo-Cross. Nederland kan terug kijken op een sterke winter met veel overwinningen in de belangrijkste reeks in het veld. De eindzeges van Sophie de Boer bij de vrouwen en Joris Nieuwenhuis bij de beloften zijn daardoor al voor het startschot valt in Hoogerheide zeker.

Nieuwenhuis won maar liefst drie wereldbeker deze winter, in Namen, Heusden-Zolder en het Duitse Zeven. Daarmee stak hij van onze landgenoten boven de concurrentie uit, een positie die hij nog eens onderstreepte in Sint-Michielsgestel door niet alleen beloftenkampioen te worden maar ook gehuldigd te worden als derde prof. Internationaal kruiste hij de degens met telkens andere tegenstanders van wie de Vlamingen Eli Iserbyt (wereldkampioen) en Quinten Hermans (Europees kampioen) en de Italiaan Gioele Bertolini de beste tegenstand boden. “Vorige winter was ik goed tot aan de kampioenschappen, toen strooide ziekte roet in het eten. Deze winter presteerde ik direct op hoog niveau met bijna alleen podiumplaatsen en die lijn kon ik doortrekken. De nationale titel en de wereldbeker zijn alvast welkome hoofdprijzen, hopelijk kan ik op het WK goed afronden” aldus de Achterhoeker van Team Sunweb, die afgelopen zondag in Fiuggi viel en daarom in Hoogerheide nog een keer bevestiging zal zoeken. Bij de beloften tellen de beste vier resultaten mee, waardoor hij niet meer te achterhalen valt.

Voor Sophie de Boer (Breepark.nl) is het parcours in Hoogerheide jaarlijks een ronde om naar uit te kijken, vorige winter won ze de slotmanche van de Telenet World Cup op de Brabantse Wal. Ze start in haar leiderstrui, die ze al in de openingsmanche in Las Vegas veroverde. In Valkenburg kwam het tricot opnieuw om haar schouders. “En dan weet je dat je er goed voor staat met een aantal wedstrijden die je nog liggen. Hoogerheide bood ook nog kansen tot het allerlaatst” maar dat was dus niet nodig voor de Boer. “Deze winter heb ik opnieuw een stap gezet, ik ben bezig aan mijn beste veldritseizoen ooit, deze trui onderstreept dat mooi.” Net voor het NK was de Amsterdamse met Twentse roots ziek geworden, maar het gaat nu wekelijks weer beter. Zo was er brons op het NK en bij de WB-manche in Fiuggi. Die twee wedstrijden werden gewonnen door Marianne Vos, de oud-wereldkampioene won eerder deze winter ook al de World Cup in Heusden-Zolder. Wereldkampioene Thalita de Jong uit Ossendrecht won dan weer de wereldbeker in Valkenburg. Daarmee wonnen de Nederlandse vrouwen maar liefst vier wedstrijden uit de Telenet World Cup en toonden zij zich wederom sterk in de breedte.

Bij de mannen – waar de Belg Wout Van Aert zeker van de zege is –  won Mathieu van der Poel namens Beobank-Corendon drie manches. In Valkenburg, Zeven en Namen was de zoon van Adrie van der Poel – de naamgever van de slotwedstrijd in Hoogerheide – de beste. Door blessures miste hij echter een deel van de wedstrijden waardoor hij in het klassement geen rol van betekenis kon spelen. In een eerder artikel las u hoe gretig hij uitkijkt naar de wedstrijd in Hoogerheide. Bij de junioren tenslotte waren veel verschillende winnaars ‘aan het feest’ in de wereldbeker, één daarvan was Thymen Arensman uit Deil. De nationaal kampioen van Craft-Ten Tusscher liet vanwege studieverplichtingen de voorlaatste manche in Fiuggi lopen, maar zal in Hoogerheide gebrand zijn op een mooie klassering.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search