Jan Prop onderscheiden tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

 In Info

janVanavond ontving Jan Prop (59) uit Hoogerheide een Koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Adriaansen. Hij werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Jan Prop ontvangt deze onderscheiding voor zijn (bestuurlijke) inzet bij diverse sportverenigingen en stichtingen, veelal op internationaal niveau,  waarmee hij een grote toegevoegde waarde is voor de Woensdrechtse leefgemeenschap. Zijn enorme passie voor met name de wielersport loopt al ruim 25 jaar als een rode draad door de volgende verdiensten heen:

  • Vanaf 1989 tot 2007 voorzitter van de Wieler Toer Club Woensdrecht (voorheen Triatlon Hoogerheide). Onder zijn leiding is de jaarlijkse ATB-toertocht in de Zuidwesthoek geïntroduceerd met meer dan 1000 deelnemers per keer. Het huidige bestuur maakt tot op de dag van vandaag nog steeds dankbaar gebruik van zijn bestuurlijke ervaring en ideeën. Met 31 jaar lidmaatschap is hij ook het langst actieve lid van de vereniging.
  • Van 1995 tot 2002 bestuurslid van tennisvereniging Mattemburg. Hij was hierbij vooral belast met de sponsorzaken voor de Zuidwesthoek. Er werden een aantal grote sponsoren binnengehaald en het lukte ook om tenniskleding voor de jongere leden te laten sponsoren. Namens het bestuur had hij zitting in de overkoepelende organisatie de Zuidwesthoek, om de belangen van de Tennisvereniging Mattemburg te behartigen.
  • Vanaf 1999 bestuurslid en vanaf 2001 voorzitter van de Stichting GP Adrie van der Poel. Naast het voorzitterschap is Jan hier ook de grote kracht achter het aantrekken van sponsoren. Ook alle perscontracten lopen via hem. Binnen de wielerwereld heeft hij een groot netwerk opgebouwd in binnen- en buitenland. Onder zijn voorzitterschap heeft de organisatie van de GP Adrie van der Poel twee maal (in 2009 en 2014) een bijzonder succesvol WK Veldrijden georganiseerd met ruim 50.000 bezoekers. Eveneens wordt er voor de 12e keer een UCI wereldbekerwedstrijd verreden in Hoogerheide.
  • Vanaf 2001 lid en vanaf 2009 voorzitter van de Association internationale des Organisateurs de Cyclo-Cross (AIOCCross). Dit is de internationale vereniging voor cyclo-cross organisatoren. Hierin heeft hij veelvuldig overleg met nationale wielerbonden en de bijeenkomsten zelf zijn mondiaal belegd. Vanuit zijn rol als voorzitter van de AIOCCross heeft hij ook zitting in de UCI Cyclocrosscommissie. Bij het opstellen van de internationale wedstrijdreglementen en de wedstrijdkalender vervult hij een belangrijke rol. In 2014 zijn onder zijn leiding in Louisville (USA) besprekingen gestart om een AIOCCross afdeling specifiek voor de USA op te richten.

Burgemeester Adriaansen: “Een bijzondere lijst van verdiensten, waarvoor ik mede namens het gemeentebestuur mijn grote complimenten en waardering uitspreek. Het is mij dan ook een groot genoegen om te kunnen mededelen dat het Zijne Majesteit de Koning heeft behaagd om Jan Prop te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.”

Recent Posts

Start typing and press Enter to search