De Jong wil regenboogtrui showen aan thuispubliek

 In Wereldbeker

01-01-2017: Wielrennen: Veldrijden: dvv verzekeringen trofee: Baal: Wereldkampione Thalita de Jongh werd derde in Baal en verdedigde de leiderpositie in de dvv verzekeringen trofee

Als inwoonster van de gemeente Woensdrecht van start gaan in de wereldbekerveldrit van Hoogerheide is al bijzonder, maar zeker wanneer je dat doen kunt in je regenboogtrui. Thalita de Jong maakte als wereldkampioene in het veld al het één en ander mee – veroverde en passant ook nog de Europese titel in Pont-Château – maar de wedstrijd van komende zondag vindt ze heel speciaal. “Als het weer mee zit, kan ik op de fiets naar het parcours. Ik weet dat heel veel mensen uit de regio me met extra aandacht zullen volgen én ik wil me uiteraard ook laten zien. Natuurlijk is dit allemaal heel bijzonder.”

Voor De Jong staat het WK van 2014 in Hoogerheide nog altijd in het geheugen gegrift. In haar eerste serieuze crosswinter werd ze achtste. Apetrots was de Ossendrechtse en dolgelukkig om zo voor de dag te komen in haar eigen gemeente. Ze wilde de winter daarop direct meer werk maken van haar veldritten, maar die ambitie moest ze opbergen na een val op het WK op de weg later dat jaar. Toen De Jong terug keerde in het veld in de vorige winter, bleek ze een reuzenstap gezet te hebben. Ze eiste eerst de nationale titel voor zich op en op het circuit van het Belgische Zolder reed ze – terug komend uit schijnbaar kansloze positie – ook nog naar de wereldtitel. In Hoogerheide werd ze die winter tweede, alleen Sophie de Boer hield haar van de winst in de GP Adrie van der Poel. Maar de hoofdprijs was een week later wel degelijk voor haar. “Ik sta trots aan het vertrek in Hoogerheide. Het is voor mij heel bijzonder om daar in de regenboogtrui te starten. Ik ga me zeker tonen aan het publiek. Winnen in die trui zou helemaal geweldig zijn, maar mensen moeten wel beseffen dat de top heel breed is bij de vrouwen. Wie de ene week wint, is de volgende week vijfde. Maar mijn best ga ik zeker doen. Het parcours in Hoogerheide ligt me normaal gesproken, lange stukken worden afgewisseld met technische passages en de trap is altijd in mijn voordeel.”

Bevestiging zoeken richting WK

Toch zal De Jong ook bevestiging zoeken in Hoogerheide. “Ik ben momenteel op trainingskamp met mijn team Lares-Waowdeals. Dat doe ik met het oog op het komende wegseizoen, maar vorig jaar pakte die voorbereiding ook heel goed uit op het WK veldrijden. Ik hoop nu op een zelfde effect. Thuis word je toch meer afgeleid, hier op stage hoef ik alleen te trainen en te rusten. Daar word je als renster beter van. Het zou met het oog op het WK mooi zijn als ik veel vertrouwen put als gevolg van mijn optreden in deze slotwedstrijd van de Telenet Cyclo-Cross World Cup .” Ook is veel afhankelijk van het weer. “Als de grond hard is door de vorst, is het lastiger voor mij om te excelleren. Dat maakt het parcours direct een stuk technischer. In Baal op nieuwjaarsdag had ik moeite met dat soort omstandigheden, maar dat kwam misschien ook omdat ik toen voor het eerst op mijn nieuwe fiets in actie kwam. Ik wisselde immers van ploeg. Maar sowieso kom ik beter tot mijn recht op zware parcoursen, heb dus het liefst modder als het even kan.” Concurrenten zijn er genoeg. “Zeker als het parcours hard en glad is, reken ik op Marianne Vos en Ellen van Loy. Sophie de Boer heeft vorig jaar laten zien dat ze juist heel goed is op een lastig parcours. En met Sanne Cant en Lucinda Brand houd ik ook rekening.”

Recent Posts

Start typing and press Enter to search